Acceptatie en Commitment Therapie (ACT)
ACT is een derde generatie gedragstherapie die cliënten helpt om op een flexibele manier om te gaan met de obstakels die ze tegenkomen (accepteren), zodat men kan blijven investeren in de dingen die ze écht belangrijk vinden (commitment) (Hayes, Wilson & Strosahl).
Het doel van ACT is niet zozeer het verminderen van klachten, maar het ontwikkelen van persoonlijke veerkracht. Bij ACT wordt er veel gebruikt gemaakt van metaforen en oefeningen; zo ontwikkel je op een ervaringsgerichte manier de verschillende ACT-vaardigheden.
ACT is erkend als evidence based therapy voor de depressieve-stoornis, verschillende angststoornissen, dwangstoornis, psychose en chronische pijn (APA, 2010). Tevens is ACT effectief gebleken bij het vergroten van het algemeen welzijn van een cliënt; er hoeft dus geen sprake te zijn van psychopathologie om baat te hebben bij deze therapievorm.
Transactionele Analyse (TA)
Transactionele Analyse (ontwikkeld door Eric Berne), kortweg TA, is een praktische theorie over gedrag en communicatie. TA leent zich voor training, coaching en zelfontwikkeling.
De modellen en begrippen zijn eenvoudig en bruikbaar als je jezelf beter wilt begrijpen. Maar ook geschikt als je effectiever wilt omgaan en communiceren met anderen. Het mooie van TA is dat het ook zelf nog altijd in ontwikkeling is.
TA gaat ervan uit dat we de keus hebben uit verschillende manieren van communiceren. En elk gedrag heeft zowel positieve als negatieve kanten. In de interactie met anderen kunnen we altijd kiezen vanuit welke positie we reageren. De keuze bepaalt voor een groot deel het vervolg van de communicatie.
Hoe beter je in staat bent patronen je eigen gedrag te herkennen, hoe effectiever de communicatie.
Systemisch werk
Systemisch werk is een door Bert Hellinger ontwikkelde methode. Systemisch werk gaat ervan uit dat iedereen wordt beïnvloed door de systemen waarvan hij of zij deel uitmaakt. Het doel van systemisch werk is om de verborgen verstrikkingen binnen een systeem zichtbaar te maken. Je eigen familie is zo’n systeem. Maar ook de organisatie waarbinnen je werkt, een vereniging, een team of je vriendengroep zijn voorbeelden van systemen.
Wat er in zo’n systeem allemaal gebeurt en de plaats die jij erin inneemt, bepaalt (vaak onbewust) wat je doet, hoe je het doet en waarom je dit zo doet.
Er zijn drie basis principes binnen systemisch werk:
- binding: iedereen heeft recht op een plek in het systeem;
- volgorde: alle plekken horen hebben een volgorde en iedereen hoort op zijn eigen plek;
- en er moet een balans zijn tussen geven en nemen.
Neurolinguïstisch programmeren (NLP)
NLP is een methodiek voor training, coaching en communicatieverbetering (John Grinder, Richard Bandler en Frank Pucelik).
NLP komt voort uit het bestuderen van mensen met uitzonderlijke kwaliteiten. Het geeft inzicht in hoe wij de wereld om ons heen waarnemen en hoe wij daarop volgens reageren.
Kennismaken en je coachingsvraag samen verhelderen is gratis. Wees welkom!
Een intake kost 110,- en is inclusief eventueel overleg met werkgever en/of het schrijven van een voorstel voor werkgever.
Een vervolggesprek kost 90,- en duurt ongeveer een uur.
Betaalt je werkgever niet mee? Neem contact op met mij over de mogelijkheden. En kijk eens bij FAQ - Kan mijn werkgever meebetalen aan coaching?
Ooit opgeleid als logopediste én directiesecretaresse, maar werkend in de zorggerelateerde ondersteuning, kwam ik in 2011 in de wereld van verzuim en re-integratie terecht. Boeiend vond ik, en ik werk nog steeds graag in dit vakgebied. Nu met mijn oog meer gericht op preventie: hoe voorkom je verzuim, hoe belangrijk is het om als werkgever te weten dat je werknemer goed in zijn of haar vel zit, hoe hou je als werknemer alles goed in balans. Hier verdiep ik mij graag in.
Ik ben in 2018 gestart met de 3-jarige opleiding professionele communicatie (Phoenix opleidingen). In 2022 heb ik de ACT opleiding gevolgd bij ACT en EMDR centrum in Utrecht.
Ik blijf mijn eigen begeleiderschap ontwikkelen en toetsen. Dat doe ik door door intervisie met collega’s en door supervisie met mijn eigen coach.
Loopt een traject via je werkgever weet dan: we maken duidelijke afspraken over wat wordt gedeeld en wat niet en op welke manier dit plaats vindt. Ik deel nooit ongevraagd informatie over jou en ik win ook geen informatie in over jou bij derden. Zie ook de ethische code waarin mij heb verbonden.
Jazeker kan dat! Coaching is vergeleken met andere vormen van persoonlijke ontwikkeling relatief goedkoop en effectief voor bedrijven. Veel bedrijven hebben een potje voor de ontwikkeling van hun werknemers. Want mensen die goed in hun vel zitten, presteren beter! Vraag je HR-manager, leidinggevende of directeur dus naar de mogelijkheden. Ik kan jou helpen om aan jouw werkgever duidelijk te maken wat je in het coachtraject gaat doen en hoe je daar baat bij hebt op het werk.