Ken je het gevoel dat je blijft piekeren over iets, dat het blijft malen in je hoofd? Ik wel! Na een tijdje denk en voel ik dan, hé wat doe ik, ik blijf hangen. Als dit gebeurt, is het vaak zo dat ik heel hard probeer om iets niét te willen voelen of denken. Met als gevolg dat ik er de hele tijd mee bezig ben...
Ook de mensen waar ik mee werk, zijn vaak bekend met dit fenomeen. Daarom is het fijn om ook ACT (Acceptance and Commitment Therapy - Hayes, Wilson & Strohsal) in mijn gereedschapskist te hebben. Doel van ACT is het vergroten van je persoonlijke veerkracht; omdat sommige dingen in het leven nu eenmaal niet leuk zijn en niet (zomaar) over zullen gaan, ben je vooral gebaat om te kijken naar HOE je met dit soort lastige zaken kunt omgaan.
“ACT is een stroming binnen de psychologie die op een aantal vlakken verschilt van andere stromingen. Het belangrijkste verschil is dat ACT niet doet aan ‘positief denken’. Vaak proberen we onze problemen te bestrijden met gedachten die zeggen ‘dat het allemaal wel goed komt’ en ‘dat we ons gewoon niet zo moeten aanstellen’. Maar volgens ACT werkt dit helemaal niet. Je kunt wel denken dat je problemen niet bestaan, maar daarmee los je je problemen niet op. En dus help je jezelf het beste door problemen te erkennen. Dit kun je doen door erover te praten, en vooral door te proberen om niet direct op zoek te gaan naar oplossingen. Het is dus heel belangrijk dat je je problemen erkent. Mag je pijn hebben? Mag je dingen moeilijk vinden? Mag je vervelende gedachten hebben, zónder dat deze direct overschreeuwd moeten worden door positieve gedachten?”
Dit gaat over het accepteren (de A van ACT) van wat er is. Een volgende keer meer over waar je je aan wilt committeren... (de C van ACT)!
Binnen ACT wordt veel gewerkt met metaforen en oefeningen, hierbij een voorbeeld. Sommige gedachten hebben de neiging te blijven plakken – de zogenaamde “sticky thoughts”. Je kunt er dan eindeloos op blijven kauwen en malen, zoals bij kauwgom. Je zult echter merken dat naarmate je langer kauwt op kauwgom, de smaak steeds minder aangenaam wordt en je misschien zelfs last begint te krijgen van je kaken. Ditzelfde geldt ook voor het blijven kauwen op jouw persoonlijke sticky thoughts. Al dat gepieker kost tijd en energie en zorgt ervoor dat je in je hoofd zit – en minder aandacht hebt voor de dingen die er echt toe doen voor jou. Dus komt er weer zo’n gedachte langs die op dit moment niet werkbaar is voor jou? Probeer dan in plaats van erop te kauwen er eens een bel mee te blazen. Je hoeft er nu verder even niets mee.
Ben je zelf geïnteresseerd om te kijken hoe je anders kunt omgaan met al die plakkerige gedachten? Laat het mij weten!