Hoe weet ik zeker of ik de ander, ongeacht zijn gedrag, gelijkwaardig en respectvol benader? Of ben ik weer in die voor mij zo bekende valkuil gestapt, dat ik denk dat ik het beter weet...
Het concept “Ik ben ok, jij bent ok” is een van de thema’s uit de transactionele analyse (TA – Eric Berne) dat hierbij kan helpen. TA is een psychologische theorie en kan praktisch gezien helpen om meer zicht te krijgen wat je nu precies doet in je communicatie; een hulpmiddel om gedrag en gevoelens te begrijpen.
De 4 basisposities van “Ik ben ok, jij bent ok” kunnen hierbij helpen. Uitgangspunt is dat mensen al vroeg in hun leven bepaalde overtuigingen hebben over zichzelf en over de ander. Die overtuigingen dragen we waarschijnlijk ook de rest van ons leven met ons mee, tenzij wij dit proberen te veranderen.
Er zijn 4 verschillende vensters:
Ik ben ok, jij bent ok – Jij en ik zijn allebei de moeite waard. We kunnen het oneens zijn met elkaar. Het meest gezonde en effectieve venster om naar de wereld te kijken. Je gedraagt je autonoom, in het hier en nu.
Ik ben niet ok, jij bent ok – Je vindt jezelf minder waard dan anderen. Je voelt je soms hulpeloos. Je hoopt dat de ander je helpt, omdat je hen beter in staat acht de klus te klaren. In een conflict geef je vaak toe.
Ik ben ok, jij bent niet ok – Je vindt jezelf beter dan de ander. Je hebt de neiging om anderen te vertellen hoe het moet. Wanneer je vanuit dit venster naar de wereld kijkt, heb je wellicht een hooghartige en overdreven kritische uitstraling.
Ik ben niet ok, jij bent niet ok – Je ziet alleen het falen in jezelf en anderen. Je ontwikkelt een venster van moedeloosheid. Dit is het meest inefficiënte venster op de wereld.
Het model “Ik ben ok, jij bent ok” kan helpen om je bewust te worden van je eigen gedrag en communicatie. En dit kan leiden tot een betere communicatie en samenwerking. Mooi en verhelderend om mee te werken in een coachingstraject!
Ben je geïnteresseerd of heb je vragen? Laat het weten.