Systemisch werken – wat is dat?
Regelmatig zet ik systemische werkvormen in tijdens coaching. Voor mij was dit niet erg bekend terrein. En ik had er ook een oordeel over. Het leek me nogal vaag en zweverig; ik was bekender met alles willen weten en begrijpen met het hoofd, dan met voelen en het betrekken van mijn lijf daarbij. Ik heb geleerd (en vooral gevoeld!) wat het doet om systemisch te werken. Het gaat voorbij woorden, en is heel duidelijk te voelen. Een diep weten, zei een docent.
Soms vraag je je af waarom je nu wéér in bepaald gedrag vervalt. Bijvoorbeeld waarom je steeds weer de confrontatie zoekt met je leidinggevende. Of waarom je soms emoties ervaart die je niet kunt plaatsen. Dat zijn mooie aanleidingen om systemisch te kijken. Want door je plek in een bepaald systeem te onderzoeken kun je zien waar belemmeringen zitten. Het uitgangspunt is dat je wordt beïnvloed door het systeem waar je deel van uitmaakt. En we zijn allemaal onderdeel van veel systemen; denk aan je gezin van herkomst, je vriendengroep, het bedrijf waar je werkt, je sportclub, enzovoorts.
De wetten van systemen zijn universeel:
- binding: iedereen hoort erbij en heeft recht op een plek;
- ordening: de plek wordt bepaald vanuit een bepaalde hiërarchie;
- en er hoort balans te zijn in geven en nemen.
Als om welke redenen dan ook binding, ordening of balans in de knel komt, ontstaat er een dynamiek waardoor het systeem verzwakt. Dit onderzoeken en herstellen is belangrijk, want als je op je eigen plek staat, dan sta je in balans en in je kracht. Dan stroomt het – je zit in een flow.
Ik gun het iedereen om op de voor jou juiste plek te staan, privé en in het werk. Geïnteresseerd? Laat het me weten, dan spreken we er verder over!
Tip op Spotify: Systemisch wijzer (wat je altijd al voelde, maar niet eerder wist) van Siets Bakker en Leanne Steeghs. De eerste paar hoofdstukken zijn gratis te beluisteren.


